Het ereloon van de arts omvat het deel dat wordt terugbetaald door het ziekenfonds, het deel ten laste van de patiënt (remgeld) en eventuele supplementen (ten laste van de patiënt). De honoraria kunnen verschillen naargelang verschillende criteria:
- Raadpleging in de praktijk of thuis
- Raadpleging overdag, ‘s avonds of tijdens het weekend
- Geconventioneerde, niet-geconventioneerde of deels geconventioneerde huisarts.
Wat is een geconventioneerd arts?
- De geconventioneerde huisarts past het tarief toe bepaald door een conventie tussen de ziekenfondsen, de artsen en het RIZIV. Hij mag dus geen tarieven naar eigen keuze toepassen.
- De deels geconventioneerde huisarts respecteert de vastgelegde tarieven op bepaalde dagen en uren. Hij kan een zelfgekozen tarief toepassen tijdens zijn niet-geconventioneerde uren.
- De niet-geconventioneerde huisarts kan het bedrag van zijn ereloon vrij bepalen.
De arts moet zijn patiënten meedelen of hij al dan niet geconventioneerd is, bijvoorbeeld door een mededeling op te hangen in de wachtzaal.
Wat is het remgeld?
Het remgeld is het bedrag dat u zelf betaalt voor een bezoek aan de dokter, dus het deel dat het ziekenfonds niet terugbetaalt.
Wat is de derde betaler?
Bij het derdebetalersysteem moet de patiënt het deel dat de gezondheidszorgverzekering terugbetaalt niet voorschieten. U betaalt dan enkel het deel ten laste van de patiënt (remgeld) en de eventuele supplementen. Uw ziekenfonds stort de tegemoetkoming rechtstreeks aan uw zorgverstrekker. In dat geval moet u dus geen getuigschrift voor verstrekte hulp bezorgen aan uw ziekenfonds. Lees de voorwaarden om te genieten van het derdebetalersysteem hier!