Voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking (2025)

Gezonder eten betekent langer leven.

De 2025 HGR Voedingsaanbevelingen bevatten drie delen waarvan de eerste twee in dit document zijn opgenomen: Deel 1 bevat voedingsaanbevelingen voor de volwassen Belgische bevolking ter preventie van een aantal chronische ziekten die een belangrijke ziektelast veroorzaken en met de consumptie van voedingsmiddelen verband houden. Deel 2 bevat aanbevelingen die verband houden met enkele andere aspecten van de relatie tussen voeding en gezondheid. In deel 3 dat later zal verschijnen, worden aanbevelingen gegeven voor de ganse bevolking over de dagelijkse hoeveelheid energie en voedingsstoffen die nodig zijn om tekorten of toxiciteit te vermijden. Voor deel 1 werd uitgegaan van een inventaris van de belangrijkste chronische ziekten die in België verband houden met het gebruik van voedingsmiddelen. Naast alcoholhoudende dranken en ultrabewerkte voedingsmiddelen werd een lijst opgemaakt van 16 voedingsmiddelen die in verband zijn gebracht met morbiditeit, premature sterfte en ziektelast. Gezondheidseffecten werden samengevat op basis van de wetenschappelijk kennis die tot heden beschikbaar is. De gebruikelijke consumptie van deze voedingsmiddelen werd samengevat op basis van resultaten van de voedselconsumptiepeiling die in 2022-23 in België werd uitgevoerd. Op basis van het voorgaande werden aanbevelingen uitgebracht met als doel de preventie van de chronische aandoeningen waarvan sprake. In deel 2 wordt aandacht geschonken aan het belang van gezonde en milieuverantwoorde voedingspatronen en aan sociale aspecten van voedingsaanbevelingen. 

Aanbevelingen

De aanbevelingen die in deel 1 worden gegeven kunnen in enkele kernboodschappen worden samengevat: 

  • Eet dagelijks minstens 125 g volle graanproducten zoals bijvoorbeeld volkoren brood, volkoren pasta. Vervang geraffineerde producten door volle graanproducten. 
  • Beperk de consumptie van niet-bewerkt rood vlees tot maximaal 300 g/week en hou het verbruik van bewerkte vleeswaren zo laag mogelijk (< 30 g/week). 
  • Eet meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen, witte en bruine bonen, spliterwten, kikkererwten en sojabonen. 
  • Beperk het verbruik van zout onder al zijn vormen tot maximaal 5 g/dag. - Eet dagelijks 250 g fruit, bij voorkeur vers seizoenfruit. 
  • Beperk zo veel mogelijk de consumptie van gesuikerde dranken. - Eet dagelijks een handvol ongezouten noten (zonder omhulsel) wat overeenkomt met 20- 30 g. 
  • Gebruik dagelijks 250 -500 ml melk of melkproducten. 
  • Eet dagelijks minstens 300 g groenten. 
  • Gebruik bij voorkeur plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren ter vervanging van boter, harde margarines, tropische oliën en reuzel. 
  • Beperk het verbruik van eieren tot maximaal één ei per dag. 
  • Beperk het gebruik van voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers. 
  • Gebruik minstens 200 g vis, week-en schaaldieren per week waarvan minstens éénmaal vette vis. 
  • Conform de energiebehoefte kan U regelmatig aardappelen of zoete aardappelen consumeren; voorkeur gaat naar gekookte of gebakken producten terwijl het verbruik van gefrituurde producten best beperkt blijft. 
  • Gebruik dagelijks 1-2 liter dranken; water krijgt de voorkeur; koffie en thee kunnen daar ook deel van uitmaken. 

Wat alcoholhoudende dranken en ultra-bewerkte voedingsmiddelen betreft: 

  • Drink geen alcoholhoudende dranken en als U het toch doet beperk dit tot maximaal 10 standaard eenheden per week, verspreid over verschillende dagen. 
  • Beperk het gebruik van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en geef de voorkeur aan onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen.

Document

Deel deze pagina
Huisarts
van wacht
Zoek een dokter
Zoek een dokter
Dichtbij...
Binnen...
Op naam
Op taal
Meer talen
Criteria wissen
Volg ons
op sociale netwerken

Deze website maakt gebruik van cookies. Essentiële en functionele cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en kunnen niet worden geweigerd. Andere cookies worden gebruikt voor statistische doeleinden (analysecookies) en worden alleen geplaatst als u met de plaatsing ervan instemt. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie.